top of page

Kripto Paralar

avalanche-avax-logo.png

Avalanche (AVAX) Nedir?

Avalanche, merkezi olmayan uygulamalar ve özel blok zinciri ağları için bir platform olarak işlev gören birinci katman bir blok zinciridir. Akıllı sözleşmeler için en popüler blok zinciri olarak Ethereum'u yerinden etmeyi amaçlayan Ethereum'un rakiplerinden biridir. Ölçeklenebilirlikten ödün vermeden saniyede 6.500 işleme kadar daha yüksek işlem çıktısına sahip olarak bunu yapmayı hedefliyor.

Bu, Avalanche'ın eşsiz mimarisi ile mümkün olmaktadır. Avalanche ağı üç ayrı blok zincirinden oluşur: X-Chain, C-Chain ve P-Chain. Her zincirin, Bitcoin ve Ethereum'un kullandığı yaklaşımdan, yani tüm düğümlerin tüm işlemleri doğrulamasından kökten farklı olan farklı bir amacı vardır. Avalanche blok zincirleri, kullanım durumlarına göre farklı fikir birliği mekanizmaları bile kullanır.

2020'deki ana ağ lansmanından sonra Avalanche, kendi DApps ve DeFi ekosistemini geliştirmek için çalıştı. SushiSwap ve TrueUSD gibi farklı Ethereum tabanlı projeler Avalanche ile entegre oldu. Ayrıca platform, köprülerin geliştirilmesi gibi, kendi ekosistemi ile Ethereum arasındaki birlikte çalışabilirliği geliştirmek için sürekli çalışıyor.

Avalanche'ın Kurucuları Kimdir?

Avalanche, Cornell Üniversitesi profesörü Emin Gün Sirer ve Cornell Üniversitesi bilgisayar bilimleri alanında doktora yapan Kevin Sekniqi ve Maofan “Ted” Yin tarafından kurulan Ava Labs tarafından başlatıldı. Gün Sirer, Bitcoin teknik incelemesinin yayınlanmasından altı yıl önce kavramsal bir eşler arası sanal para birimi tasarlamış, kriptografik araştırmalarda kıdemli bir uzmandır. Ayrıca, 2016'daki kötü şöhretli DAO saldırısından önce Bitcoin ölçeklendirme çözümleri ve Ethereum araştırmalarında yer aldı.

Bu araştırmadan, 2018'de Ava Labs'ın kurulmasına yol açan teknik inceleme ortaya çıktı. Proje, Şubat 2019'da Polychain, Andreessen Horowitz ve Balaji Srinivasan gibi yatırımcıları içeren bir başlangıç turunu tamamladı. Avalanche, 2020'deki ilk madeni para teklifini 24 saatten kısa bir sürede kapattı ve bu süreçte 42 milyon dolar topladı.

Avalanche'ı Benzersiz Yapan Nedir?

Avalanche, blok zincirlerinin ölçekte yeterli derecede ademi merkeziyetçiliğe ulaşamayacağını öne süren blok zinciri üçlemesini çözmeye çalışır. Bunun bir sonucu, genellikle Ethereum'da olduğu gibi yüksek gaz ücretleridir.

Bu sorunu çözmek için Avalanche, birlikte çalışabilir üç blok zinciri tasarladı.

Borsa Zinciri (X-Chain), yerel AVAX jetonlarını ve diğer varlıkları oluşturmak ve değiştirmek için kullanılır. Ethereum'daki ERC-20 standardına benzer şekilde, bu tokenler bir dizi standartlaştırılmış kuralı takip eder. Avalanche konsensüs mekanizmasını kullanır.

Sözleşme Zinciri (C-Zinciri), akıllı sözleşmelere ve merkezi olmayan uygulamalara ev sahipliği yapar. Ethereum Sanal Makinesine benzer şekilde kendi Çığ Sanal Makinesine sahiptir ve geliştiricilerin EVM uyumlu DApp'leri çatallamasına olanak tanır. Kardan Adam konsensüs mekanizmasını kullanır.

Platform Zinciri (P-Chain) ağ doğrulayıcılarını koordine eder, aktif alt ağları izler ve yeni alt ağların oluşturulmasını sağlar. Alt ağlar, bir çeşit doğrulayıcı karteli gibi doğrulayıcı kümeleridir. Her alt ağ birkaç blok zincirini doğrulayabilir, ancak bir blok zinciri yalnızca bir alt ağ tarafından doğrulanabilir. Ayrıca Snowman konsensüs mekanizmasını kullanır.

Bilgi işlem görevlerinin bu bölümü, ademi merkeziyetçilikten ödün vermeden daha yüksek verim sağlar. Örneğin, ağdaki özel blok zincirleri, alt ağının doğrulayıcılarının coğrafi olarak yeterince merkezi olmayan olmasını veya belirli düzenlemelere uymasını gerektirebilir. Bu modüler yapının ardından Avalanche, Avalanche ekosistemiyle bütünleşmek isteyen diğer blok zincirlerle birlikte çalışabilirliğini geliştirir. Ayrıca, iki farklı fikir birliği mekanizması, her bir blok zincirinin gereksinimleri göz önünde bulundurularak tasarlanarak verimliliklerini daha da artırır.

Avalanche (AVAX) Coin işlemlerine başlamak için 

Dijital Yatırım dünyası'na ilk adımınızı atarak yüzlerce Altcoin'e hızlıca yatırım yapabilirsiniz.

 

bottom of page